Nieuws

Wat kan ik doen als ik me eenzaam voel

Maatschappelijk probleem
Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem. Eenzaamheid bestaat in alle lagen van de samenleving, treft alle leeftijden en beschadigt levens. Eenzaamheid is moeilijk te bestrijden, omdat er een taboe op rust. Hoewel meer dan een miljoen Nederlanders zich eenzaam voelt, is het voor bijna iedereen die aan eenzaamheid lijdt moeilijk om over dit gevoel te praten met anderen. Hulp zoeken is moeilijk als je niet durft toe te geven dat je eenzaam bent. Maar hoewel hulp van anderen kan helpen, zal je eenzaamheid vooral zelf moeten bestrijden. Allen door eigen actie en inzet kan eenzaamheid doorbroken worden.

Kom in actie.
Probeer geen medelijden met jezelf te hebben als je eenzaam bent. Kom in actie! Ga naar buiten, maak een wandeling of ga lekker fietsen. Probeer uit je schulp te kruipen, ook al ben je verlegen. Zoek en lees verhalen van verlegen mensen die hun verlegenheid overwonnen. Blijf niet achter je computer hangen maar gebruik je sociale media om contact te maken en spreek ergens met iemand af. Zorg goed voor jezelf en hou van jezelf om wie je bent. Koop bijvoorbeeld een leuke nieuwe outfit waarin je je lekker en op je gemak voelt.

Zoek contact!
Kijk of je bekenden van vroeger kunt bellen. Probeer tot nu toe oppervlakkige contacten uit te bouwen door meer te vertellen over jezelf en wat je bezig houdt, en vraag of de ander dat ook wil doen. Vraag mensen eens om hulp, bereidheid is vaak groter dan je denkt. Bied zelf ook je hulp aan bij kennissen en buurtgenoten. Probeer eens met iemand een praatje te maken over koetjes en kalfjes als je in de supermarkt bent, praat met ouders van de vriendjes van je kinderen als je die hebt of met andere hondenbezitters als je zelf een hond hebt.

Verzamel informatie
Op internet is een hoop informatie te vinden over welke hulp je kunt inschakelen als je je eenzaam voelt. Je kunt daar tips vinden of een online cursus volgen waardoor je beter met je eenzaamheid kunt leren omgaan. In de gemeente waar je woont is ook altijd een welzijnsorganisatie te vinden waar je geholpen kunt worden. Kijk hiervoor maar eens in de gemeentegids. Een andere mogelijkheid is het bellen van een hulplijn, of je kunt misschien ook chatten. Altijd fijn om je verhaal te kunnen doen bij iemand die getraind is in luisteren.

Verenigingsleven en vrijwilligerswerk
Bijna iedereen heeft wel een passie of hobby waar je energie van krijgt en blij van wordt. Misschien kun je die hobby of passie ook in verenigingsverband beoefenen, je hebt in ieder geval meteen een gezamenlijk gespreksonderwerp. Heb je (nog) niet zo’n hobby dan is het misschien een idee om iets nieuws te gaan proberen waarvoor je lid van een vereniging moet worden. Ga een sport beoefenen of een instrument bespelen bijvoorbeeld. Je kunt je ook aanmelden voor vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld via een buurthuis, kerk of bewonersvereniging. Daarnaast zijn er nog tal van organisaties en goede doelen die vrijwilligers zoeken.

Deel dit bericht

Geef een reactie