085 - 303 37 86 contact@bystudents.nl

Voor mijn (groot-)ouders

Eenzaamheid onder ouderen

De Nederlandse bevolking wordt steeds ouder, en dit brengt een groot probleem met zich mee. Door een opeenhoping van gebeurtenissen zoals het overlijden van partner en generatiegenoten neemt de eenzaamheid snel toe. Wist u bijvoorbeeld dat van de 2,9 miljoen 65-plussers in Nederland 900.000 zich eenzaam voelt? Kinderen en kleinkinderen leiden hun eigen leven en kunnen ook niet iedere dag bij pa of ma op visite komen. De overheid heeft zich de afgelopen jaren ook steeds meer teruggetrokken. Hierdoor zitten senioren(soms letterlijk) achter de geraniums te vereenzamen. En hoe ouder men wordt, hoe groter de eenzaamheid blijkt te zijn. Wil je het gezellig maken voor je (groot)ouders? Schakel ons dan in om ervoor te zorgen dat ze minder eenzaam zijn.

Zorg voor geluk en tevredenheid

De gevolgen van eenzaamheid worden door veel mensen vaak nog onderschat. Het kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, een verhoging van het stressniveau en het kan leiden tot depressies. Van de ouderen in de leeftijdsgroep van 65- tot 74 jaar had 5,7% last van een depressie. Dit percentage stijgt naar 7% voor de leeftijdsgroep van 75+. Deze ouderen hebben vanwege de eenzaamheid 14% meer kans op een vervroegde dood. Gun je je (groot)ouders ook een leuke en gezellige oude dag maar heb je het zelf te druk om er alle dagen voor hen te kunnen zijn? Dan kunnen we bij ByStudents ervoor zorgen dat zij het gezelschap krijgen dat zij verdienen.

Eenzaamheid veroorzaakt en verergert ziekte

Eenzaamheid komt onder alle leeftijden voor, maar dus zeker bij senioren. De kans dat zij door eenzaamheid ziek worden is dan ook alleen maar groter. Senioren die zich eenzaam voelen en daardoor niet lekker in hun vel zitten, worden in de regel ook eerder ziek. Dit betekent niet alleen meer zorgen voor de familie, maar ook iets dat wellicht voorkomen had kunnen worden als de senioren meer gezelschap hadden gehad. Zoals bijvoorbeeld van een van onze studenten. Die een keertje met de senior de deur uitgaan met mooi weer en daardoor ook de weerstand van de senior kunnen opbouwen in het zonnetje.

ByStudents helpt!

Hulp in de huishouding?

Een student van ByStudents kan ingezet worden als gezelschap voor een senior, maar ook het verrichten van huishoudelijke taken behoort tot de mogelijkheden. Dit betekent dus niet alleen dat de senior gezelschap heeft, maar ook dat er verschillende klussen in en om het huis opgeknapt kunnen worden door de student. De klussen kunnen heel verschillend zijn en variƫren van poetsklussen tot werken in de tuin (ook heel gezellig om samen te doen) of hulp bij het werken aan de computer. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden natuurlijk. Samen met de student kan bekeken worden wat er allemaal gedaan kan worden.

Zorg er voor dat jouw (groot-)ouders niet alleen op pad hoeven.

Een student van ByStudents kan voor veel ingezet worden om de senior te helpen. Alleen het gezelschap kan al veel betekenen om de eenzaamheid tegen te gaan. Bovendien zijn veel ouderen zelf niet meer mobiel omdat ze niet meer beschikken over eigen vervoer of bijvoorbeeld niet meer mogen rijden met auto of fiets. De student kan ze dan bijvoorbeeld vergezellen naar ziekenhuis of arts. En niet alleen bezoekjes aan een arts behoren tot de mogelijkheden: denk ook een aan een keertje boodschappen doen, winkelen of een wandeling maken. Alles om het leven zo aangenaam mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat de senior ook eens een keertje uit kan gaan.

Wekelijks gezelschap waar de senior op kan rekenen

Een student van ByStudents komt niet om de hele dag te poetsen bij een senior. Het belangrijkste is dat de senior gezelschap heeft en niet alleen zit. Omdat de student voor gezelligheid in huis zorgt, is je (groot)ouder niet meer alleen en kan allerlei gezellige dingen gaan ondernemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gezellig gesprek onder het genot van een kopje thee, het lezen van de krant en het doornemen van het nieuws of een spelletje doen. Het is maar net waar de senior behoefte aan heeft en het belangrijkste is dat hij of zij niet alleen zit, maar iedere week op het gezelschap van een student kan rekenen.